Această întrebare nu a fost actualizată în ultimele 24 de luni, de aceea conținutul poate să nu mai fie de actualitate. Îți recomandăm să folosești funcția de căutare de mai sus pentru a obține un răspuns actualizat.

Întrebare cu răspuns(uri)

Protecție date personale pe internet

Utilizate tot mai des, pe site-urile de rețele sociale oamenii interacționează, fac schimb de fotografii, video și muzica, își împărtășesc experiențe. Totuși s-a dat naștere unei nesiguranțe privind protecția datelor personale. Cum putem sa ne protejam datele personale pe internet?

Laura.cio
Laura.cio

Laura.cio

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Laura.cio
  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Odată ce ai intrat în mediul online, nu mai te poți proteja de nimic, totul este la liber. Dacă ții mult la intimitate, iei pc, nu îl conectezi la internet și stochezi tot ce crezi că nu ar trebui să fie disponibil publicului larg. Iar în privința telefoanelor, cumperi un telefon fără acces la net, cele din perioada anilor 2000.

Razvan
Razvan

Razvan

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Razvan

Ți-a fost de ajutor acest răspuns? (poți vota o singură dată)

Nu (1)

Da (2)

67%

2 membri au votat cu DA

1 membri au votat cu NU

67% utilizatori au considerat că acest răspuns este util

Alte răspunsuri

Pagina 1 din 2

Pai nu trebuie oferite/postate atat de usor...mai bine previi decat sa ai probleme dupa.Inainte puteti face niste verificari / cititi atent ceea ce scrie...chiar daca e scris marunt ;)

Cred ca trebuie sa mentionam ce inseamna date personale: Prin date cu caracter personal se intelege orice informatie prin intermediul careia o persoana poate fi identificata.

In momentul in care accesezi internetul sau instalezi o aplicatie in telefon dezvoltatorul acelui site / aplicatii va avea acces la unele date cu caracter personal si informatii tehnice privind dispozitivul tau. Tu, ca si utilizator trebuie sa accepti aceste aspecte impacheate frumos ca si "termen si conditii" si trebuie sa bifezi casuta ca ai citit si ca esti de acord cu ele, altfel nu o sa poti instala acea aplicatie. Prin urmare ti-ai dat acordul ca dezvoltatorul si chiar partenerii acestuia sa colecteze date confidentiale despre tine si pe care sa le utilizeze in scop comercial.

Spre exemplu in cazul orange.ro utilizatorul are posibilitatea sa afle cand a fost inregistrat domeniul, data expiratii, name servere, IP, proprietarul domeniului si adresa acestuia.

In momentul in care accesezi orange.ro, prin intermediul softului de analiza, administratorii site-ului au acces la informatii cu caracter personal privind activitatea ta pe site. Acestea sunt: data, ora, browser, IP, sistem operare, nume dispozitiv, rezolutie display.

Prin urmare este destul de complicat sa navighezi pe internet fara ca un tert sa culeaga anumite date cu carater personal despre tine sau despre istoricul tau web pe un anumit site sau modul in care utilzezi o aplicatie.

Este adevarat faptul noul regulament GDPR a facut putina lumina ordine in online, prin modul in care utilizatorul are posibilitatea sa alega ce inofrmatii personale pune la dispozitia unui tert, dar cine a fost rau intentionat inainte va continua sa fie rau intentionat si pe viitor.

Ne putem proteja 100% doar neintrand in mediul online, altfel nu se poate, anonim nu poti ramane, incepand cu "prajiturelele" despre care se discuta la topicul despre "cookie", care iti cerceteaza comportamentul pe internet, terminand cu ce "vinzi" tu despre tine pe diverse site-uri. Din momentul in care ai postat ceva despre tine, sa fii sigura ca intimitatea ta are o bresa.

Nu poți fi protejata nici măcar în modul incognito... Am aflat dintr-un documentar, despre un om căutat de politie, cum a fost prins în urma unei postări pe Facebook. Poliția i-a luat urma de pe ip-ul adresei de unde a făcut postarea, de la un hotel, și a fost prins, cu toate că telefonul iinera închis, nu avea nici un alt dispozitiv... Dar a postat acel mesaj pe pagina de FB. Revenind, pentru a evita neplăcerile, dezactivează locația și să nu îți dai datele personale nicăieri, pe nici un site.

teacher_
teacher_

teacher_

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
teacher_

Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere cand vine vorba despre protectia datelor este gasirea unei solutii de securitate eficiente. De asemenea, in anumite conditii se impune o abordare speciala a acestui aspect.

Un bun exemplu in acest sens este conectarea tabletelor si a telefoanelor mobile la retelele publice de internet, in timpul vacantelor sau al unei simple iesiri in parc sau la un restaurant, care te pot expune la mai multe pericole de preluare si folosire ilegala a datelor tale.

In ce priveste protejarea datelor personale pe Facebook, trebuie sa stii ca reteaua de socializare impune astazi niste limitari in privinta colectarii datelor de catre terti. Cu toate astea, verificarea permisiunilor oferite aplicatiilor instalate prin Facebook ar putea fi folositoare.

Efectueaza aceeasi verificare si in cazul website-urilor si a plugin-urilor. Datele tale mai pot fi furnizate si prin intermediul aplicatiilor pe care le folosesc prietenii tai virtuali. Ca sa ajustezi setarile privind folosirea acestora de catre altii, cauta in setarile Facebook sectiunea Apps Other Use.

Tot in reteaua de socializare poti ajusta si setarile de utilizare a informatiilor personale in contextul anunturilor publicitare din sectiunea dedicata pe site, dar si din cea de interese personale. Anunturile de natura publicitara vor aparea in continuare pe website sau in aplicatia Facebook, acestea nu pot fi evitate decat cu ajutorul unei aplicatii adblocker.

Din setarile de confidentialitate poti ajusta si vizibilitatea postarilor si a datelor. Evita sa faci publice aici numarul de telefon, adresa de email sau alte date personale.

Companiile din UE si care opereaza pe teritoriul Uniunii au obligatia sa stearga din propriile baze de date informatiile cu caracter personal ale clientilor sau utilizatorilor, daca acestia solicita acest lucru, cu conditia ca aceste informatii sa nu fie de interes public.

In cazul unor organizatii precum unitatile medicale, bancile sau administratiile financiare, care folosesc procese automatizate pentru prelucrarea acestor date, utilizatorii au dreptul de a interoga organizatia cu privire la procesul de colectare, de a solicita analizarea deciziilor automatizate si de a contesta aceasta decizie.

Conform RGPD, utilizatorii au si dreptul sa-si porteze datele de la o companie sau o institutie catre alte companii.
Ce probleme pot sa apara

Nerespectarea masurilor de securitate privind protejarea datelor cu caracter personal pot cauza probleme in cazul instalarii unor aplicatii mobile care contin virusi, dar si in cel al furtului sau pierderii dispozitivelor mobile.
Tipuri de vulnerabilitati specifice aplicatiilor web

Anumite aplicatii web iti pot prelua datele personale, dar si pe cele privind localizarea sau utilizarea unui anumit IP prin vulnerabilitati precum:

SQL injection - are loc atunci cand sursa foloseste un standard SQL, care poate fi atacat prin injectie cu cod sursa SQL, respectiv deturnarea actiunii pe care o executa si accesarea bazelor de date;
Cross-site scripting (XSS) - este o tehnica de atac prin care o pagina web este fortata sa afiseze un cod malware si sa il execute in browserul utilizatorului;
Verbose errors - sunt acele mesaje de eroare cu scop informativ care ii solicita utilizatorului mai multe informatii decat cele privind numele de utilizator si parola;
Logic flaw;
Authorization bypass - vulnerabilitati ce tin de autorizare;
Authentification bypass - vulnerabilitati ce tin de acces;
Vulnerable third party software
Session handling flaw
Cross-site request forgery (CSRF) - au loc atunci cand atacatorii exploateaza in mod indirect sesiunea unui utilizator deja autentificat;
Source code disclosure - sunt erori de codare care permit atacatorilor sa inteleaga felul in care functioneaza aplicatia sau site-ul web.

https://www.arsis.ro/blog/post/cum-iti-protejezi-datele-p...

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Sunt unele aspecte unde utilizatorul este legat la maini si anume cam tot ce tine de webserver, scripting, baze de date din simplul fat ca acesta nu are acces la aceste resurse si prin urmrare nu poate controla ce inregistrari se executa acolo.

Este recomandat sa nu va lasati date cu caracter personal pe site-uri gratuite de tip site.wordpress.com, site.blogspot.com precum si site-uri web ce sunt gazduite pe domenii gratuite de tipul .TK, .ML, .CF, .GA si tinute pe pachete de gazduire gratuite. TOATE aceste site-uri sunt vulnerabile.

Nu va lasati date cu caracter personal si nu efectuati tranzactii online pe site-uri fara SSL, adica fara acel httpS in broswer. In cazul site-urilor fara SSL informatia dintre dispozitivul vostru si serverul de gazduire circula in "plain text" ceea ce se traduce prin faptul ca daca un "man in the middle" face captura la pachete de datel dintre voi si server va avea acces in clar la toate informatiile pe care voi le trimiteti pe acel site.

Pentru un plus de siguranta, in momentul in care accesati internetul prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi nesecurizate utilizati un serviciu de tip VPN pentru a masca identitatea voastra si pentru a cripta taficul de date efectuat.

In mediul online nu exista siguranță în ceea ce privește datele tale. Atâta timp cât te înregistrezi pe un anumit site dai date despre tine. Poți alege sa nu stai în mediul online dar asta e f greu. Important este sa dam cât mai puține detalii despre noi, sa încercăm sa ne protejam cât putem.

Linistiti-va,nu are nimeni nevoie de datele voastre,doar daca nu sunteți vedete,politicieni,oameni de știință etc însă nu cred că e cazul pe Comunitate :) Și apoi ce sa mai protejați când vă dați voi înșivă datele pe FB,Instagram sau Twitter cu lux de amănunte :))

Odată ce ai intrat în mediul online, nu mai te poți proteja de nimic, totul este la liber. Dacă ții mult la intimitate, iei pc, nu îl conectezi la internet și stochezi tot ce crezi că nu ar trebui să fie disponibil publicului larg. Iar în privința telefoanelor, cumperi un telefon fără acces la net, cele din perioada anilor 2000.

Razvan
Razvan

Razvan

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Razvan

Sincer, eu vreau să mă simt protejat... Consider că acest lucru este imposibil de realizat, câtă vreme toți au acces la internet. Nu știu în ce măsură e valabilă afirmația prin care webcamurile sunt spionate...!

teacher_
teacher_

teacher_

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
teacher_

Datele personale le protejezi cel mai bine, nedandu-le, necompletandu-le pe nicăieri... Dacă știi că te-ar deranja sa apara pe net, anumite date, atunci le păstrezi numai pentru tine.. Avand in vedere ca toate aplicatiile cer acces la ce ai in telefon si, ori nu ai optiunea de a refuza, ori nu poti folosi aplicația altfel, atunci iti trebuie 2 telefoane.. unul pentru chestii personale si altul pentru navigare online.. mai ales ca toate site-urile cer accces sa te aiba sub lupa.. Big brother e peste tot.. E interesant ca tu, ca persoana normală te poti trezi cu probleme, dar, cand conteaza cu adevarat sau cand ar fi necesar să se găsească o informație sau o persoană, ce sa vezi?!.. Nu se poate..

Singuri suntem raspunzatori de felul in care ne protejam datele personale. Atata timp cat ne expunem in mare parte viata personala pe diverse site-uri de socializare precum Instagram, Facebook... ce asteptari putem avea de la altii? Efectiv le servim ceea ce doresc pe tava.

Miha Z
Miha Z

Miha Z

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Miha Z

Din păcate, așa este! Nu putem fi prezenți și pe rețelele de socializare, dar să nu ne expunem. Trebuie să fim conștienți că asta este situația și nu e prea plăcută!

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

@Laura.cio, ai găsit răspunsul la întrebarea ta? Daca da, marchează-l ca soluție pe cel care te-a ajutat cel mai mult. Mulțumim!

Si eu cred ca trebuie sa departajam un pic lucrurile. Ce impartasim noi cu buna stiinta cum ar fi poze, fotografii e treaba noastra si fiecare trebuie sa si-o asume.Datele personale care te pot identifica cum ar fi un CNP, o adresa pe care le furnizezi unui operator economic cum ar fi chiar furnizorul de telefonie, ori curierul sa zicem eu am o oarecare incredere ca oamenii care le gestioneaza raspund de integritatea datelor deținute, de confidențialitatea si de securitatea lor. Oricine are un dubiu asupra securitatii datelor sale personale poate sesiza intemeiat desigur Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!