Întrebare fară răspuns

Noua lege privind cumpărarea de cartele telefonice prepay doar cu CI

De la 1 ianuarie vom putea cumpăra cartele prepay doar cu Cartea de Identitate.
https://www.europafm.ro/cartele-preplatite-doar-cu-buleti...
Ce părere aveți despre noua lege privind cumpărarea de cartele telefonice prepay doar cu CI?

Răspunsuri

Dacă se aplica pentru toata lumea e perfect.. Si, ar trebui să se facă si o campanie pentru ca toata lumea sa stie sa nu accepte astfel de achiziții pe numele lor pentru alte persoane... Ca, în general, infractorii sunt foarte inventivi si descurcareti..
P.S. eventual, clienților, sa li se explice importanța de a declara pierderea sau furtul sim-ului, în cel mai scurt timp posibil.. poate n-ar strica sa existe un numar de telefon sau o adresa de mail pentru a anunța acest lucru si, sa se procedeze la blocarea sim-ului respectiv, cat mai repede...

Da, am auzit de aceasta reglementare care mi se pare in regula pentru identificarea rapida a persoanelor. Totul a pornit de la cazul “Caracal”, de la cumpărarea suspectului de cartele prepay.

Ar fi bine ca de aceasta data sa se implementeze aceasta lege. A mai fost odata vorba de un astfel de proiect, numai ca l-au lasat balta. Aveau altele mai importante, gen gratieri, reduceri de pedeapsa... :(
Din pacate rauvoitorii vor gasi intotdeauna cai de scapare. Pentru o suma modica acei indivizi ar putea pacali batrani, copii si sa-i puna sa le cumpere cartele sub diverse pretexte.
Eu consider ca inaintea implementarii, ar trebui mediatizate riscurile la care s-ar supune o persoana care ar cumpara cartele PrePay pentru altcineva.

Astfel poate se termina cu înșelătorii cu metoda de tip "Accidentul". O lege buna. Sper ca și cartelele oferite cadou la promoții sa fie inregistrate.Romania devenise raiul celor ce cumpărau SIM-uri cu sacoșa. Bine că s-a pus punct.

Mi se pare foarte bună! Este corect ca în momentul în care suni la 112 sau în altă parte să-ți asumi identitatea. Infractorii folosesc în general cartele prepay când săvârșesc fărădelegi, iar acest lucru trebuie să se termine. Utilizarea prepay-ului trebuie să nu te lege de un abonament, dar nu și să-ți ascundă identitatea!

Nu sunt de acord, deoarece s-a dat drumul la big brother. În fine, sa nu ne îmbatăm cu apă rece, ca după 1 ianuarie 2020, s-a terminat cu șmecheriile, or să cumpere oameni naivi cartele pentru alții care vor dori să acționeze la fel ca în prezent. Va trebui stopat, oferirea de cartele prepay la prelungirea unui abonament, de multe ori acelea nu sunt utilizate și aruncate la coșul de gunoi. Atât timp, cât mulți nu vor declara domiciliul stabil sau se vor afla în altă locație la momentul apelului, tot greu vor fi de identificat, e mai mult o măsură electorală, praf în ochi, cum zice românul, pentru abaterea opiniei publice de la lucruri mai importante în acest moment.

Și eu sunt de părere că nu se va opri nimic cu noua lege. Vor fi mai puține astfel de infracțiuni, dar nu se vor opri. Se vor cumpăra cartele prin decembrie așa cum se cumpără țigările înainte sa se scumpească. :)

Este o măsură binevenita, deși unii sunt impotriva acestui lucru, consider ca o evidenta clara a tuturor utilizatorilor de telefonie mobila este binevenita în contextul actual. În plus, oferă un control parental mai bun, fiind numeroase cazurile când copii vorbeau de pe un alt sim cu diverse persoane dubioase, ajungând uneori victime ale hoților, pedofililor sau chiar mai grav.
Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cei care sunt deja utilizatori de PrePay nedeclarati, probabil va exista un Dead-line pana când își vor putea declara identitatea, altfel cartela va fi inactivata.
Oricum, problemele derivate din utilizarea cartelelor PrePay undercover nu vor fi rezolvate în totalitate dar împreună cu eficientizarea sistemului de localizare al apelului, se va mai diminua din frauda asociata folosirii lor.

În general, cine dorește să fie anonim, va găsi o cale. Majoritatea cartelelor prepay erau/ sunt încărcate cu credit utilizând un cod.
Cel mai simplu mod de a "detecta" cui aparține cartela prepay - încărcarea cu credit doar cu buletinul/ card de credit/ aplicație online.
Altfel, cine mai poate vinde cartele prepay ? Doar companiile telecom, nu cred că veți lasa o copie a CI oricui ...
Cartela prepay o poți cumpăra fară CI de oriunde, fără credit - creditul se încarcă doar prin intermediul companiilor telecom, ce pot gestiona datele private.
@TheSpecialList: dacă încarci o cartelă cu credit, online sau la ghișeul companiei telecom, acea cartelă prepay devine a ta ! Nu mai e nevoie de declarații sau dead-line-uri. Doar un scurt SMS - plătești creditul, răspunzi pentru ea...
@teacher: degeaba le cumperi, dacă trebuie să pui credit - pui credit, devii posesorul ei ...
Chiar simplu - dacă se vrea ...
Succes !

Cred că este o "gogoașă" politică și cam atât.
Se dorește să se inducă ideea că statul veghează la siguranța cetățenilor.

cocolosh
cocolosh

cocolosh

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
cocolosh

Este un lucru bun care este folosit de mult timp in tarile din Europa!

cook_for_family
cook_for_family

cook_for_family

User level
Nivel
0
11 / 100
puncte
Custom field 2
cook_for_family

Consider o măsură bună. Tocmai ca exista atea cazuri de încercări de furt și nu numai, este necesar sa se știe cine deține un anumit număr atunci când reclami o anumita situatie/problema

Salut!

Și eu consider că este o chestiune care ar fi trebuit rezolvată cu mult timp în urmă, deci, legea care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2020, din punctul meu de vedere, este bună. La momentul acesta putem spune orice, dar pentru mine este un câștig, câtă vreme un individ, unul singur, dă înapoi de la o eventuală infracțiune doar pentru că ar fi trebuit să-și prezinte datele din buletin.
Îmi amintesc de campaniile pe care le duceau companiile de telefonie mobilă, când distribuiau gratuit cartele prepay, clienților lor. Ca student, ca să mai fac rost de un ban, am distribuit sute de plicuri cu astfel de cartele Conex. La fel, tot felul de campanii promoționale prin școli, ani mai târziu, când erau împărțite cartele cu nemiluita. Mergi la un festival, ceva, sponsorizat de o companie de telefonie mobilă, hop, cartela prepay. Îți cumperi un telefon nou, hop, cartela prepay.
Și ne întrebăm cum de au explodat infracțiunile de tip ”accidentul” etc?!
Cred că această lege caută să responsabilizeze atât utilizatorii, cât și companiile de telefonie mobilă.
În încheiere, așa, în spirit de glumă, dacă la fiecare telefon achiziționat am primit o cartelă Prepay, ”just in case”, poate primesc și când voi pune mâinile pe piept o cartelă PrePay, s-o pună familia în sicriu, just in case. :)

Stefanidis
Stefanidis

Stefanidis

User level
Nivel
1
175 / 750
puncte
Custom field 2
Stefanidis

Dacă va trece de CCR și va fi declarată constituțională, atunci va intra în vigoare.
"Avocatul Poporului ia în considerare să atace la CCR ordonanța Guvernului privind vânzarea de cartele prepay doar cu buletinul"
https://www.b1.ro/amp/cartele-prepay-doar-cu-buletinul-la...

E buna aceasta lege pt a preveni fel de fel de escrocherii,inselatorii...dar intrebarea mea este : Cum ii va depista pe cei care au deja cartele(nu abonamente) si nu isi dau datele deloc sau dau date false?

@Romeo.. si ei au nevoie de reincarcare.. daca e din contul cuiva care are abonament poate aparea o noua casuta cu numele persoanei pentru care reincarci, iar, daca reincarca de la un furnizor, ar trebui sa poata face asta cu buletinul si sa fie actualizate datele.. Solutii se pot gasi, vointa sa aiba..

Si eu sunt pentru!

In acest fel tentativele de inselaciune, frauda, spam prin sms, etc se vor reduce considerabil (a se vedea ca exemplu noul regulament UE referitor la GDPR - nu stiu la voi dar casutele mele de e-mail sunt mai aerisite ca oricand odata cu intrarea lui in vigoare).

Cum a fost pecizat si articolul preluat de pe Europa FM, la nivel de UE exista tari care au adoptat aceasta masura de cativa ani buni, fara ca masura sa incalce drepturile fundamentale ale omului.

Probabil se va intoruce si obligativitatea ca actuali posesori de cartele SIM prepay active sa le inregistreze pe numele lor in termen de X zile de la data la are intra in vigoare legea, in caz contrat accesul la retea va fi restirctionat.

@Miha Z:
Aceasta era ideea - să poți reîncărca DOAR prin intermediul companiilor telecom, ce pot gestiona datele personale ... Nu din hypermarket, magazinul din colț sau din buticul de vis-a-vis ...
Dacă se merge pe acest raționament, nu mai este nevoie de o decizie a CCR - cartela prepay o poți achizitiona anonim, dar reîncărcarea doar cu CI ...
Spor !

Mie nu mi place Big Brother in general. Cine a citit "1984" si nu s-a speriat de ce pot face controlul si supravegherea, inseamna ca nu a inteles mesajul din cartea aia scrisa, atentie, in 1948, Orwell bazandu-se pe epoca stalinista. Romanii il urau pe Ceausescu si pentru ca se temeau ca si peretii au urechi si acum ne predam cu draga inima, sub pretextul ca e in avantajul nostru?
Poate ca masura asta va mai reduce din glumele mizerabile la 112, dar aia care chiar vor sa faca o nefacuta mai grava nu vor fi opriti!

Sincer, nu prea înțeleg de ce să nu se poată obține date și despre utilizatorii prepay la fel ca și despre abonați! Libertatea de a folosi un prepay trebuie să se refere exclusiv la posibilitatea folosirii unui serviciu fără perioadă contractuală, dar nu și fără să-ți declari identitatea. Eu așa cred!

Observ ca sunt unele persoane reticente cand vine vorba de achizitia unui SIM prepay pe baza unui act de identitate invocand tot felul de motive.

Intrebarea mea ar fi urmatoarea: De cate ori ati dat importanta si de cate ori ati lecturat cu atentie ce permisiuni acordati unei aplicatii in momentul in care o instalati in telefon? Majoritaea aplicatiilor intra cu barda in ceea ce se numeste "date personale" si "viata privata" dar cu toate acestea nu puteti sta fara ele. Corect?!?!?!

Va aduceti aminte scandalul Facebook - Cambridge Analityca? Cati dinte voi ati renuntat la a utiliza facebook pentru ca facebook v-a vandut unui terz si pentru ca a permis cu buna stiinta ca acel tert sa intre cu bocancii in viata voastra privata?

Va aduceti aminte scandalul Yahoo in urma caruia datele a milioane de conturi au fost sustratse iar conturile compromise? Cati dintre voi mai utilizati astazi o adresa de email de yahoo? Daca inca utilizati, de ce nu ati renutat la serviciilor lor pentru ca nu au fost capabili sa asigura securitatea informatica a propriilor utilizatori?

Cati dintre voi constientizati faptul ca Microsoft, Google, Apple precum si producatorii de terminale se pot conecata remote in orice moment in orice dispozitiv care ruleaza unul din soft-urile lor si care are acces la internet? Daca da, de ce mai utlizati asememea device-uri?

Cum ramane cu dreturile fundamentale ale omului si viata privata in acest caz?

Eu am renunțat demult la Yahoo, am adresa de Gmail din 2004. Yahoo mi s a părut dubios de atunci, adresa a mai rămas, primesc mailuri neinteresante, adresele principale le am pe Gmail. Când aveam prepay, acum 18 ani, mi am dat datele personale singură, neconstransa, tocmai d aia cred că m-am și înscris. Cartela o folosește acum tata, de mulți ani, inca are SIM ul original Dialog. Mie doar nu îmi plac constrângerile, lipsa de alternative. In America cea paranoică și supracontrolata, culmea, se vând cartele prepay la liber.

Poate ca ar trebui sa sa mearga pana acolo, încât toți utilizatorii prepay sa fie încurajați sa își înregistreze pe numele lor cartelele pe care le au deja. Nu înțeleg la ce îți folosește sa utilizezi o cartela incognito. Ce beneficii îți aduce? Ori dacă o ai declarată, poate ca, firmele ce telefonie vor avea noi beneficii pentru clienți, din moment ce vor vedea ca un utilizator folosește o cartela mai mulți ani. De asemenea, trebuie găsită o modalitate de a te putea șterge din baza de date in momentul in care renunți la numărul de telefon.

Este un fâs absolut! Adică la punctele de vânzare din țară (supermarket, chioscul din colt) va exista o MARE baza de date accesata cum? In care se vor introduce datele de tanti Gina vînzătoarea?? Sau ne vom duce cu copia la buletin la colt de bloc? Aberație! Asta ar însemna că respectivele cartele sa fie vândute numai in magazine specializate, conectate la net iar la țara sau locuri uitate de Dzeu sa nu se poată cumpara nimic. Ar fi prea multi bani pierduti, asa ca ....apa de ploaie: se vrea dar logistic e imposibil

DianaDya
DianaDya

DianaDya

User level
Nivel
0
11 / 100
puncte
Custom field 2
DianaDya

Se vor comercializa doar în punctele de vânzare autorizate care pot face dovada ca au capacitatea de a prelucra și stoca în condiții de siguranță date cu caracter personal.

În rural, spre exemplu, SIM-urile prepay pot fi comercializate prin intermediul oficiilor postale aparținând Postei Romane.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!