Întrebare fară răspuns

Mobile banking - pro/ contra ?

Salut,
Utilizați serviciile mobile banking ? Pentru ce operațiuni - argumente pro/ contra ? Eu utilizez aceste servicii pentru plata tuturor utilităților, mai puțin întreținerea... În fiecare lună, în 5 minute achit online toate facturile. Toate tranzacțiile sunt confirmate fie prin amprentă, fie prin SMS de confirmare. Față de acum 5-6 ani, când mă plimbam prin oraș cu factura la un paypoint, timp pierdut.

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Răspunsuri

Da, am așa ceva și sunt mulțumit! Îmi pot vedea ce am oriunde și în timp util! Plătesc și eu utilități prin această metodă, cu excepția facturii Orange, pe care o plătesc direct din My Orange. Este cel mai la îndemână mijloc să-ți ții totul sub control, fără să mai mergi la bancomat pentru a verifica detaliile.

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Eu continui sa platesc la Pay Point. Am la munca serviciul si-mi este la indemana. Inca am teama folosirii acestui serviciu din cauza inventivitatii metodelor de fraudare.

Deobicei îmi plătesc factura Orange prin My Orange, factura de cablu și net prin contul meu oferit de operator, energie electrica la fel din contul furnizorului, reîncărcare prepay Orange în contul abonamentului Orange și din aplicația proprie la celalalt operator. Prin aplicație bancară, am observat că alocarea plății se face mai greu în contul furnizorului și atunci prefer plata direct din cont, cu ajutorul datelor de pe cardul bancar. Încă nu știu, dacă sa activez ING Pay și să plătesc toate cumpărăturile, folosind telefonul mobil, mă mai gândesc la această posibilitate. Deobicei, intram în browser în mybrd, ca să verific soldul, că aplicația era cu bani și nu îmi convine să dau băncii bani gratuit și munciți de mine.

Dintr-odată toată lumea își plătește facturile cu telefonul și doar cu o întrebare în urma tot aceeași membri afirmau că deocamdată plata cu telefonul nu este un mod necesar.

E vorba de plăți virtuale, înrolând un card bancar virtual, aia e altceva. Am mai făcut plăti și la comercial, de la emag, momentan e sigur telefonul.

@Miha Z:
Sunt curios cum ar putea cineva frauda plata online a unui furnizor ... Majoritatea serviciilor bancare cer confirmarea în 2 pași. Dacă vorbim de aplicații mobile - confirmarea prin amprentă sau token; dacă vorbim de plata cu cardul online, prin datele de identificare de pe card (pe site-urile speciale, conexiune criptată) și cod trimis prin SMS pe numărul de telefon al titularului cardului ... Nu zic că nu este posibil, însă cred că acum cei care comit infracțiuni au alt teren de joacă (criptomonedele )

Deocamdată, doar la noi în țară se cere codul 3D secure, pentru tranzacțiile din exteriorul României nu este necesară autentificarea în doi pași.

Eu folosesc de cativa ani internet banking si mobile banking... Am început cu programarea ratei lunare la un credit si am continuat cu alte plati, inclusiv utilități.. Pentru ca nu prea am timp de alte cozi, dar si pentru ca vreau s-o scutesc pe mama de niste drumuri.. E foarte simplu, ori merg pe o plata veche si apas refoloseste, ori scanez codul de bare al facturii direct în aplicatie.. Imi place sa programez plățile la o dată ok, adică sa fie banii la destinatie pana-n scadență si stau si eu linistita, ca nu ma mai gandesc, oare cand e scadenta nu stiu ce factura.. am primit factura, programez plata si gata... Vad soldul in orice moment.. validarea plății o fac, in functie de varianta folosita, pc sau telefon, cu parola din mobile token sau cu amprenta/parola aplicatie.. Foarte ok din punctul meu de vedere..
Mult mai sigur, din punctul meu de vedere, decât plățile cu cardul pe net..

@Miha, pe undeva îți înțeleg reticența și îți dau dreptate. Pe forum am citit ca un user și-a cumpărat un telefon oppo, hackeri a spart baza de date a magazinului, l-au anunțat sa își schimbe cardul, a ignorat mesajul și după 2 luni, i-au golit contul. Și-a recuperat apoi banii, cu intervenții.

Da, utilizez Mobile Banking și sunt foarte mulțumită. Plătesc toate facturile și fac transferuri intre conturi, la orice banca. De aceea, nu mi-am descărcat Orange Money, sunt mulțumită de ceea ce am pana acum.

Și eu folosesc Mobile Banking. Plătesc tot ce însemna utilități astfel, cumpărături pe internet, bilete la film și diverse alte spectacole, transferuri interbancare, tot tacâmul. Mi se pare foarte comod și util.

Nu prea sunt adeptul mobile banking-ului din simplul fapt ca internetul este considerat un mediu public de comunicare supus erorilor si nesigur. Daca mai adaugam si faptul ca Android-ul este praf la capitolul securitate avem reteta unui potential dezastru.

Cam tot ce ai de facut este sa folosesti mobile banking-ul de pe o conexiune la internet nesecurizata - exemplu un hotspot WiFi gratuit si care a fost deja compromis - si datele tale sunt deja in calculatoarele hackerilor.

Cum s-a punctat deja platformele de plati online din afara sunt mai putin securizate decat la noi si, cel putin la nivel teoretic, poti efectua plati prin intermediul unui card clonat sau avand datele de identificare ale unui card valid.

Plătesc cu telefonul de multă vreme, prin My BRD, dar nu îmi salvez contul cardului în el. Și cumpărăturile la Emag, Altex, etc, le fac tot din telefon sau laptop (dacă am posibilitatea). Nu folosesc wi-fi decât acasă!

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Eu de fel sunt mai reticenta, imi place sa fiu 100% sigura de un lucru si prefer sa nu risc. Nu ca as rula cine stie ce sume de bani.
Oricum @FaraUnID a explicat foarte bine cum se poate ramane cu usurinta cu conturile goale.

Ce-ai patit @Ascary? :)))
Acum este alta intrebare, un alt fel de continut si automat alte raspunsuri. ;)
PS: macar eu mi-am mentinut raspunsul? :)

Platesc facturile din aplicatia de pe telefon...economisesc timp si nervi ;) cand mergeam la banca sa achit la robotel ba era rand ba aveam nevoie de bani potriviti...acum cu cateva clicuri scap usor de bani din contul meu in contul lor ;)))

De vreo 5 ani am aplicația gratuită, dar mai înainte intram pe telefon din browser și făceam plățile. Îmi era mult mai greu, dar acum e foarte simplu.

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Eu sunt mai de moda veche, prefer sa plătesc cu cash, la ghișeu, sau online, cu cardul, doar la magazinele in care am încredere. Internet banking folosesc doar pt consultarea tranzacțiilor, soldului. Mobile banking nici nu intra in discuție!

Eu lucrez în domeniul bancar, deci plătesc cam de prin 2007 dacă îmi amintesc bine :) orice se poate plăti prin IB/mobile Banking pe care le consider destul de safe atâta timp cât sunt respectate regulile de securitate amintite și mai sus.
Fiecare ar trebui să știe că Băncile nu solicită niciodată datele clienților (pentru că deja le au), nu solicită PIN-urile cardurilor, nu solicită coduri de utilizator, parole, etc, iar dacă au fost situații în care au fost clonată pagina de conectare clienții afectați au fost despăgubiți în proporție de 100% fără nicio „intervenție specială”.
Băncile investesc foarte mulți bani în tehnologie pentru securitate

Sincer, eu nu am Mobile Banking, folosesc doar Internet Banking. Sunt mai old fashion, in primul rand nu vreau sa dau 4 sau lei pe lună, iar în al doilea, vreau sa le dau de lucru la oamenii de la ghișeu. Dacă toată lumea ar plati abonamentele online, ce ar mai face ei? :) In plus, e un mod de a mai ieși în oraș.

Eu îl am gratis, nu dau nimic. E foarte bună pe telefon aplicația asta.

Vio73
Vio73

Vio73

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Vio73

Eu nu platesc nimic pentru aplicatie si, este o aplicatie foarte bine pusa la punct.. dacă ai timp sa stai la coada da-le de lucru :).. Eu nu pot pleca de la serviciu si nici sa stau minim jumatate de ora la coada pentru o amarata de operatiune..

Utilizez mobile banking pentru aproape orice fel de plata. Sunt putine platile la care nu folosesc mobile banking sau aproape deloc. E util, comod si cel mai la indemana atunci cand nu ai timp.

Eu nu lucrez in domeniul bancar, dar sunt infiorator de comoda si de uituca, drept pentru care m-am bucurat enorm cand serviciile de genul asta au intrat in portofoliul bancii mele. Tot ce inseamna utilitati, asigurari, furnizori de orice fel ii platesc prin intermediul internet banking (cu preponderenta prin debitare directa). Pentru unii furnizori am setat plati recurente (de exemplu factura la gaze o platesc prin plata recurenta, pentru ca variaza foarte mult costul de la vara la iarna iar eu vreau cheltuieli egale in toate lunile anului, drept pentru care am facut o medie lunara si le virez in fiecare luna suma respectiva ca sa nu ma trezesc ca platesc 15 lei vara si 700 iarna).
Ce mai platesc prin IB? Imprumuturile, scoala copiilor, cumparaturile on-line cand le fac. Incerc sa folosesc cat mai des sistemul bancii, ferindu-ma de aplicatiile de plata folosite de diferite site-uri.
Sa nu vorbesc in ceas rau, nu am avut nici un eveniment nefericit si, la drept vorbind, nici nu ar avea prea multe de furat de la mine vreun hacker nici daca ar vrea. E fix ca-n bancul ala: "m-a trezit un hot in noapte cautand bani prin casa; m-am ridicat din pat si am inceput sa caut impreuna cu el".

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!