Întrebare cu răspuns(uri)

Ce se înțelege prin modulația 256 QAM în cadrul tehnologiei 4g/4g+?

Descrierea tehnologiei 256 QAM.

  • Răspunde
  • Distribuie această întrebare

Ți-a fost de ajutor acest răspuns? (poți vota o singură dată)

Nu (1)

Da (3)

75%

3 membri au votat cu DA

1 membri au votat cu NU

75% utilizatori au considerat că acest răspuns este util

Alte răspunsuri

Pentru necunoscatori, se refera la viteza semnalului 4G/4G+ ?

Miha Z
Miha Z

Miha Z

User level
Nivel
4
5000 / 5000
puncte
Custom field 2
Miha Z

Transmisia de date in cadrul LTE se face prin trimiterea unor simboluri. In functie de modulatia folosita, simbolurile au mai multi sau mai putini biti. LTE foloseste pe downlink urmatoarele scheme de modulatie: QPSK (2biti/simbol), 16QAM (4biti/simbol), 64QAM (6biti/simbol) si, mai recent, 256QAM (8biti/simbol). Asta inseamna ca 256QAM codeaza printr-un simbol 256 combinatii (8 biti - 2^8 combinatii), fata de 64 combinatii la 64QAM. QPSK se bazeaza doar pe modularea in faza a semnalului pentru a denota cele 4 combinatii posibile pe 2 biti, pe cand 16QAM si 64QAM folosesc si modulatia de amplitudine pentru a coda informatia(exemplu in imagine).

Lucru asta aduce o imbunatatire de 33% la viteza maxima pe downlink, dar duce si la o decodare mai problematica a datelor (in cazul in care semnalul nu este bun). Din acest motiv, 256QAM este parametrizat sa fie activ doar in situatiile in care semnalul (in principal SINR, raportul semnal zgomot) este peste un anumit prag.

Salut! Am observat că petreci timp în Comunitatea Orange, dar nu te-ai înscris încă.
Dacă te inscrii și devii membru, poți adresa întrebări în comunitate, poți să ajuți și tu alți membri și poți câștiga puncte, badge-uri și să te bucuri de multe alte beneficii!